ZOEPAR 2005

De een noemt het Gekkenwerk, de ander roemt de uitzonderlijke prestatie maar hoe dan ook, het is allesbehalve een alledaagse actie: DE ZOEPAR TOUR... Ditmaal ten bate van de Stichting Doe Een Wens en handbalvereniging Gemini. De vierde start van de extreem zware non-sleep fietstocht over 600 kilometer van Zoetermeer naar Parijs vindt plaats op zaterdag 25 juni 2005 bij handbalvereniging Gemini. Deelname aan deze unieke uitdaging staat in principe voor iedereen open.

De vorige edities in 2001, 2003 en 2004…

De eerste ZOEPAR-tour werd in september 2001 door slechts één team verreden. Onder erbarmelijke weersomstandigheden volbrachten de initiatiefnemers Alexander Straathof en Maarten Sauter de barre tocht in ruim 37 uur. Maar ondanks doorstane ontberingen zoals de onophoudelijk stromende regen (8 uur achtereen!!), de extreme vermoeidheid en de onvermijdelijke zadelpijn, overheerste uiteindelijk toch het heerlijke gevoel van het volbrengen van de monsterrit en natuurlijk de winst voor het goede doel. In totaal bracht deze tocht ruim 2.500 euro op voor de Stichting Doe een Wens.

Aangespoord door de vele enthousiaste reacties besloten Alexander en Maarten tot een vervolg van de ZOEPAR- tour. Na een degelijke voorbereiding werd eind 2002 de inschrijving geopend voor de tweede monsterrit die op 28 juni 2003 van start zou gaan. Uiteindelijk durfden drie teams de uitdaging aan te gaan. Een vrouwenteam (marathonschaatssters) uit Friesland, Een team van twee heren uit Zoetermeer en het team van de organisatie, uitgebreid met Kees Raateland. Dit team ging van start onder de inspirerende naam “zolang we trappen komen we verder”.

En net als in 2001 werd ook de 2003-editie gekenmerkt door extreme weersomstandigheden. Dit keer echter geen spatje regen maar wel een allesverzengende hitte. Bij het vertrek op zaterdag viel het allemaal nog wel mee, en in de nacht van zaterdag op zondag koelde het zelfs af tot slechts een paar graden boven nul. Maar zondag begon de zon al vroeg te branden en al gauw klom de temperatuur tot maar liefst 37 graden. Op een handdoekje aan het strand is dat nog wel aangenaam te noemen maar met zo’n vierhonderd slaaploze kilometers in de benen en met nog tweehonderd heuvelachtige kilometers in het vooruitzicht praat je over een ware helletocht. Het was dan ook niet verwonderlijk dat twee deelnemers wegens uitputting de strijd voortijdig moesten staken. Alleen het team van Alexander, Maarten en Kees bleef volledig intact en zij behaalden 34 uur (!) na het startschot als eersten de eindstreep in Parijs. De twee andere teams kwamen zo’n drie uur later over de meet. De volgende ochtend werd de gezamenlijk bij elkaar gereden cheque van ruim 5.000 euro overhandigd aan de Stichting Doe een Wens.

2004 bracht wederom 3 teams op de been. Er waren zeker meer aanmeldingen, maar na diverse trainingsritten moesten enkele helaas afhaken. Toch twee nieuwe teams aan de start met deelnemers die voorheen nagenoeg nooit op een 'stalen ros' hadden gezeten. Speciaal voor deze uitdaging werden degelijke fietsen en bijpassende kleding aangeschaft en vele trainingskilometers verreden. 7 van de 9 deelnemers waren lid van handbalvereniging Gemini, wat resulteerde in vele gezamenlijke trainingsritten en een groot gevoel van 'wij gaan met z'n allen de finish halen'. Helaas moest een deelnemer wegens maagproblemen na ruim 300 kilometer opgeven. Even later leek het erop dat ook van een ander team 1 deelnemer het bijltje erbij neer zou gooien, maar na een goede peptalk kon hij z'n weg vervolgen. Deze gebeurtenissen zorgden ervoor dat alle deelnemers samenklonterden en gebroederlijk met z'n 7-en de finish wisten te halen. Wederom een bijzondere prestatie en gelukkig kon 1 hel uit de route worden geschrapt (een stuk kasseien van ruim 2 kilometer bleek geasfalteerd) en zo blijven er dus 'maar' 4 over. Voor het eerst in de geschiedenis van de ZOEPAR-tour werd op maandag ochtend de tour protocolaire verreden. De gezamenlijke tocht van de camping (de eigenlijke finish) tot aan de Eiffeltoren, alwaar de check symbolisch werd overhandigd aan stichting Doe Een Wens. Een ritje van een goede 100 kilometer 'om lekker uit te rijden'. Aan het einde van de ZOEPAR-tour had niemand gedacht dat iemand op z'n fiets zou stappen om hartje Parijs binnen te rijden, maar wat een ervaring is dat! Er zijn toch maar weinig mensen die in zo'n korte tijd vanaf de Randstad langs het Louvre zijn gefietst. Al met al weer een geslaagde editie. Ondanks alle spierpijn, de vermoeidheid, de voorbereidingen etc. gaat het dan toch al weer kriebelen.................... En zo is editie 2005 een feit. De start zal plaatsvinden op zaterdag 25 juni bij handbalvereniging Gemini.